top of page

2020'de Yükselişe Geçecek En İyi Sanal Ve Artırılmış Gerçeklik Trendleri

Güncelleme tarihi: 6 Oca 2023

Son yıllarda artan teknolojik gelişmeler, müşterilerin Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) aracılığıyla gerçek dünyadaki yaşamı, hayali bir ortamda uygulayabilecekleri yeni bir deneyim yolunu açtı. Yapay zeka ve Otomasyon ile birlikte bugünün teknoloji dünyasını harekete geçiren bu iki moda kelime, kuruluşların operasyonlarında izledikleri stratejileri yeniden tanımladı.


VR, tamamen bilgisayar tabanlı, dijital bir dünyayı insan zihnine getiren, simüle edilmiş bir ortam yaratırken AR normal bir ortamda görüntülenebilen bilgisayar grafikleri ile farklı bir boyut getirir. Son yıllarda hem AR hem de VR, sağlık hizmetlerinden perakendeciliğe ve eğlenceye kadar farklı endüstrilerde kullanılmaya başlamıştır.


AR ve VR şirketler tarafından hızla kullanılırken, her iki teknolojinin de dünya ekonomilerinde bir değişikliğe neden olacağı ve önümüzdeki yıllarda dijital dönüşüme yeni bir değişiklik getireceği tahmin edilmektedir. Bu artan gelişmelerle birlikte, 2020 için yükselişe geçecek olan en iyi 10 Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) eğilimlerini aşağıda sizin için derledik;


Yapay Zekanın AR ve VR ile Entegrasyonu


Önümüzdeki yıllarda, birçok geliştirici ve lider şirket yapay zekanın AR ve VR ile entegrasyonunu inşa edecek. Gelişmiş yapay zeka teknolojisi, bilgisayarların bir kamera üzerinden işleri görselleştirmesini ve anlamasını sağlayarak yaşamları daha iyi hale getirmek için önemli bir teknoloji haline gelecek. Bu entegrasyonla, işletmeler de dijitale yönelik daha fazla çalışma yapabilecekler. Yapay zeka entegrasyonuna izin veren makine öğrenme algoritmalarının daha sofistike ve yetenekli hale gelmesi beklenmektedir.


Eğitim ve Öğretimde VR ve AR


AR ve VR teknolojilerinin eğitim sektöründe kullanımının faydalı olacağı söylenmektedir. Ayrıca her iki teknolojinin de eğitim ve öğretimin geleceği için faydalı olacağı öngörülmektedir. Sanal gerçeklik sayesinde, öğrenciler normal dünyada risk taşıyan örneğin, ameliyat veya inşaat yapmak gibi şeyleri herhangi bir risk olmaksızın sanal gerçeklik ile gerçekleştirebilecekler. Öte yandan, artırılmış gerçeklikle; öğrencilere tehlikeler, hedefler veya en iyi uygulamalar hakkında gerçek zamanlı olarak bilgi göndermek mümkün olabilecek. AR ve VR teknolojisini önümüzdeki yıllarda eğitim uygulamalarında görebilmemiz mümkün olacak.


Yeni VR Destekli Eğlence


Geçtiğimiz yıllarda VR'nin eğlence sektöründe kullanılması öngörülüyordu. Ve şimdi VR'nin evlerde kullanımı yaygınlaşıyor. Ayrıca, yazılım geliştiriciler ve donanım geliştirme şirketleri, kullanıcılar için mükemmel uygulamaları oluşturmak için çalışıyor. Uygulamalar ve kullanıcılar mobil ortama geçtiğinden, VR headsetler, göz küresi izleme ve artırılmış görüş alanı gibi sanal deneyimi geliştirmek için çalışmalar devam ediliyor.


AR Alışverişi Kolaylaştırıyor


AR, 2019'da en önemli terimdir ve yaklaşık 100 milyon kullanıcının bu yıl AR destekli alışveriş teknolojilerinden yararlanması beklenmektedir. AR özellikli mobil cihazların çıkması, endüstrinin gelişmiş teknolojilerin kullanımı açısından olanak sağlar. Bu teknolojinin geliştiriciler, perakendeciler ve müşteriler arasında günlük deneyimlerinin bir parçası olarak kullanılması ile alışveriş kolaylaşacaktır.


AR Araçlar Giderek Yaygınlaşıyor


Otonom araçlarla ilgili tartışmalar bugün hâlâ devam etmekte. Otonom araçların günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi hâlâ birkaç yıl alabilir. Bu arada AR, insanların hareket etme ve seyahat etme şeklini yeniden tanımlamak için geliştikçe, birçok otomobil üreticisi diğer yapay zeka tabanlı teknolojilere yüksek ilgi göstermekte. Ayrıca, önümüzdeki yıllarda yeni araçlarda uygulanacak trendlerinden ikisi, akıllı asistanların ve araç içi AR'nin kullanımı olarak ön görülmektedir.


AR İç Mekan Navigasyon Sistemlerine Giden Yolu Buluyor


İç Mekan Navigasyonu, AR teknolojilerinin kullanıldığı durumlarından biridir. Ortalama bir tüketicinin bu yıl iç mekan navigasyonu potansiyelini keşfetmesi bekleniyor. Bireyler dışarıda dolaşmak için Google ve Apple'ın harita hizmetlerini yoğun bir şekilde kullandığı için, iç mekan navigasyonu kullanıcılar arasında tercih edilebilecektir.


Şirketler için AR Teknolojisi


AR’ın tıbbi, askeri ve kurumsal çözümler gibi bazı sektörlerde kullanımı, AR'yi kulaklıklarla ve akıllı gözlüklerle entegre etmenin değerini arttırdı. Pil ömrü, AR teknolojisi için en önemli konulardan biridir. 2019 yılı için Microsoft HoloLens 2'nin bu alanda en çok beklenen ürün olması bu teknolojideki gelişmeyi göstermektedir. Şirket, ham işleme gücü, pil ömrü ve giyilebilirlikte sağladığı teknolojik ilerlemeleri göstererek yeni bir bakış açısı yakalıyor. Diğer üreticiler de, AR’ın geleceğinin işletme sektöründe artacağını öngörüyor.


İş birliği ve Uzaktan Yardım


Konferans görüşmeleri gibi görüşmeler, genellikle kişilerin fiziki anlamda bir arada bulunmamasından kaynaklanır. Fakat AR’ın karma gerçeklik ayarları ile yapılacak konferans görüşmelerindeki herkes daha sosyal bir ortamda birbirini görebilecekler. Microsoft, bu görüşmelere gerçekçi bir dokunuş katmak için, AR'yi geliştiren katılımcıların holografik tarzdaki sunumlarını görüntülü arama sisteminin beta sürümüyle gerçekleştiriyor.


VR Özellikli Reklamcılık


Sanal formatlarda, tüketicilere sunulan eğlenceler büyük dikkat çekiyor. Örneğin, Oculus Quest'in piyasaya sürülmesinin sebebi, tamamen sanal gerçeklikte öngörülen yeni bir Star Wars serisini içermek. VR için uygun içerikler geldikçe, yerel reklamcılıkta genişletilmiş kullanım örnekleri göreceğiz. VR deneyimleri kullanıcı arayüzünün tamamen sorunsuz bir parçası olacak ve bu deneyimler paylaşılabilecek.


VR'den Etkilenen Pazar Gelişmeleri


Başarı bir pazarlama için özellikle ilaçlarda, otomobillerde, endüstriyel ekipmanlarda ve diğer sektörlerde ürün ve hizmetlerin doğru anlaşılması çok önemlidir. Şirketler artık entegre iş akışları yaratmak, önlerindeki engelleri azaltmak için VR destekli ürün tasarımı yapıyorlar. VR ile geliştirilen ürünler sanal olarak simüle edilmiş bir ortamda paylaşılarak ürün kullanımı hakkında bilgi edinilecektir.


bottom of page