top of page
Yazarın fotoğrafıAkademi 4.0 Ekibi

2020'deki Dijital Dönüşüm Trendleri

Güncelleme tarihi: 6 Oca 2023

Geleceğe bakış: 2020'de Bizi Hangi Dijital Dönüşüm Trendleri Bekliyor?


Bugüne kadar birbirini tekrar eden teknolojiler 2020 yılı itibariyle yerini gerçek bir devrime bırakacak. 5G, yapay zeka ve gelişmiş veri analizi ve birçok yeni trendi sizler için sıraladık.


2020 İçin En İyi 10 Dijital Dönüşüm Trendleri


Hepimiz için 5G: 2020, 5G’nin yılı olacak. Qualcomm, AT&T, Verizon, Nokia, Ericsson ve Huawei gibi telekomünikasyondaki büyük isimler küresel 5G dağıtımlarının hızını genişleterek, 5G uyumlu telefonlarını piyasaya sürmeye başladılar. 5G daha geniş bant hızları ve daha güvenilir mobil ağlar sunmanın yanı sıra, yaygınlaşması ile, akıllı şehirler, akıllı araçlar, akıllı üretim ve IoT teknolojilerindeki ilerlemeyi hızlandıracak. Başka bir deyişle 5G’nin gerçek değeri telefonlarla sınırlı kalmayarak her endüstriye hatta günlük hayatımızın her anına dokunacak. 2020 teknoloji evrimine dönüşecek.


Daha hızlı bir dünya için daha hızlı bir WiFi: WiFi 6 ve 5G tamamen farklı teknolojiler olsa da, her ikisi de bize çok daha hızlı işleme ve kablosuz bağlantı hızları getirecek. 5G kesintisiz erişim sağlarken WiFi 6 uçtan uça mükemmel kombinasyonu yaratarak ultra hızlı bağlantı sağlayacak. WiFi 6’ya geçilmesinin bir sebebi de WiFi ağları üzerinden tüketilen verilerin kalitesi ve hacminin de artması ve WiFi 5'in bu kadar yükü iyi idare edememesi olarak gösterilmekte. WiFi 6, WiFi 5’in yönetebildiği cihaz sayısını arttıracak. WiFi 6 ile birlikte bu sorunlar ortadan kalkacak.


Analiz, Rekabet Avantajıdır: 2020 yılında analize yatırım yapmaya devam etmeyen şirketler muhtemelen 2021'de işe kazanım sağlayamayacak. 2020’de modern veri analizi ön plana çıkacak. Fırsatları ve çözümleri belirleyerek gelişmiş analiz araçlarından yararlanan işletmeler bu dönemden fayda sağlayarak çıkacak. Verinin öneminin farkına varan büyük markalar örneğin; Microsoft kendi Power Platformu’nu oluşturarak, Salesforce'da Tableau'yu satın alarak veriye yaptıkları yatırımı ortaya koydular. Bu demek oluyor ki büyük teknoloji şirketleri geleceğin veride olduğunu ve özellikle de gerçek zamanlı olarak işlenmesi gerektiği kanaatinde. 2020’de hangi sektörde olursanız olun analizin yükselişine tanık olacaksınız.


Bonus: Salesforce'un Tableau ile yaptığı gibi büyük oyuncuların yaptığı satın alma, ortak girişimler ve / veya yapacağı anlaşmalar, stratejik ortaklıklar (Alteryx, Splunk, SAS ve Qlik ve Tibco) veri analizine yapılan yatırımın ve bu alanın büyümenin devamlılığını gösteriyor.


Yapay Zeka Ve Makine Öğrenimi: Analizlere yatırım yapmayı hedeflediyseniz bu veriye ulaşmak için yapay zeka ve makine öğrenimine de yatırım yapmanız gereklidir. Veri analizinin yapay zeka ve makine öğrenimine 3 önemli katma değeri vardır.

  • Hız

  • Ölçek

  • Kolaylık

Hız ve ölçek, insan gücü ile yapılan veri analizlerini büyük veri kümeleri ile otomatikleştirmeden bahseder. Yapay zeka ve makine öğrenimi sayesinde, karmaşık veri setleri kısa bir sürede analiz edilebilir. Bunun nedeni, sadece bilgisayarların daha hızlı veya daha iyi hale gelmesi değil, yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarının veri analizinde son derece iyi olmasından kaynaklanmaktadır. Veri analiz araçları dışında, yapay zeka ve makine öğreniminin araçlara eklenmesi onları sezgisel, kullanımı kolay ve çok daha güvenilir hale getirdi. 2019’da sağlanan bu gelişme 2020’de katlanarak artacaktır.


Blockchain’in Yükselişi: Geçtiğimiz yıllarda kritpto para ile özdeşleşen Blockchain 2020’de nihayet bunun ötesine geçecek. Blockchain’i teknoloji ödemeleri ve kripto para birimleri dışında gerçek kullanımlarda da görmeye başlayacağız. Amazon’un Web Services’nin blockchain kullanmasıyla beraber bu teknolojinin gelişeceğine inanıyoruz. Amazon dışında Samsung, Microsoft, IBM ve Çin’in devi Alibaba dahil küresel markalar blockchain tabanlı hizmetler sunacak. Blockchain, gıda güvenliği, fikri mülkiyet ve telif haklarında kullanılmaya başlanacak. 2020 yılı blockchan’in yükseliş yılı olacaktır.


RPA’da (Robotik Süreç Otomasyon) İkinci Rüzgar: Robotik Süreç Otomasyonu yapay zekanın en alt kollarından biri ve son yıllarda yükselişte olan bir konu. 2020’de RPA yatırımları artmaya devam edecek. Automation Anywhere, UiPath, Blue Prism gibi şirketler ve Cisco gibi kurumsal şirketler mevcut iş gücünün değerini yükseltmek ve değer artırmak için RPA'yı kullanıyor. Bu model hızla yayılacak. Not alın: Akıllı Şirketler.


Akıllı Asistanların Yükselişi: 2020’de konuşma yapay zekası kullanan akıllı asistan uygulaması Siri gibi uygulamalar daha fazla gelişecek. Microsoft Conversational AI gibi projeler, doğrudan duyduğunu anlamak dışında, karmaşık konuşmaları takip eden ve anlayan yeni nesil platformlar oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor. Akıllı asistanlar 2020’de, insan seslerini gürültülü arka planlardan izole edecek ve dili gerçek zamanlı olarak doğru bir şekilde işleyerek kullanacaklar.


ACPC’ler Dizüstü Bilgisayar Pazarını Sonsuza Kadar Değiştirecek: Her zaman çevrim içiyiz ve çevrim içi olmak içinde bilgisayarlara ihtiyacımız var. 2020’de ACPC’ler yani dahil 5G ve LTE bağlantılı yeni nesil PC’ler işimizi kolaylaştıracak.

Bonus: 2020’de ACPC'ler tam güne yakın pil ömürleri ile daha uzun süre taşınabilir hale gelecekler.


İnternet Bağlantılı Araçlar, Otonom İnsansız Hava Araçları ve Akıllı Şehirler Yeni Gerçekliğimiz olacak: Yıllardır konuşulan internet bağlantılı araçlar, insansız hava araçları ve akıllı şehirlere 5G kombinasyonu ile birlikte bir adım daha yaklaşılacak. Tesla bu gelişmelerde ipi göğüslemekte fakat Intel, Nvidia, Qualcomm, BMW, Volvo, Ford gibi şirketler Uber ile ortak stratejiyle filolar inşa etmekteler. Amazon ise drone'lar ile kargolarımızı kapıya göndermeyi hedefliyor.


XaaS, UX / CX ve Gizlilik, Dijital Dönüşüm Trendleri 2020'de Merkezi Aşamaya Geçecek:

Ne kadar teknolojiye odaklansak da 2020’de dijital dönüşümün tamamlanması için XaaS (hizmet olarak her şey), UX / CX (Kullanıcı / Müşteri Deneyimi) ve dijital gizlilik konularına da yer vermek gerekir. 2020’de bu konular dahada yükselişe geçecek.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page