top of page

Endüstriyel IoT Neden Önemli?

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti izleme, verimlilik ve üretkenliği geliştirmektedir.

Nesnelerin Endüstriyel İnterneti. Söylemesi biraz zor bir kelime. Ancak Nesnelerin İnterneti'nin (IoT) endüstriye uygulanması oldukça etkileyici sonuçlar verebilir. Accenture'a göre, bu teknolojinin endüstriyel ortamlarda kullanılması, 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 14.2 trilyon dolar ekleyebilir. İster fabrika zeminindeki tüketici ve üretici arasındaki daha büyük bağlantılar oluşturabilen bir izleme sistemi olsun, ister değerli veri içgörüleri kazanıyor olsun, IIoT'nin gerçekten dönüşümlü olabilmesinin birçok yolu vardır.


IIoT Nedir?


IIoT, Nesnelerin İnterneti bağlantısını sektöre getirir. Pratikte, bu bir bilgisayar ağındaki ekipman ve makineler gibi fiziksel öğelerin birbirine bağlanması, bu cihazların birbirleriyle konuşmasını, veri toplamasını ve bilgileri merkezi bir kontrol noktasına geri beslemesi ve yetiştirmesi anlamına gelir. Bu tür makineden makineye (M2M) iletişim, sensör verileri ve otomasyon yıllardır endüstride var olmasına rağmen, IoT bu yetenekleri geliştirmektedir. IIoT, makine öğrenimi ve bulut teknolojisi ile birlikte şirketlere operasyonları içerisinde eşi benzeri görülmemiş düzeyde bilgi sağlayan yüksek derecede bağlantılı, birleşik bir sistem oluşturabilir. Dahası, bu tür sistemler nispeten ucuzdur ve kurulumu kolaydır. Sensörler gibi IoT elektroniği kablosuz, ucuz ve kurulumu kolaydır - gerektiğinde özel amaçlı olarak yerleştirilebilir, hareket ettirilebilir veya sistemde büyük bir bozulma olmadan çıkarılabilir.


İzleme ve Analiz


Endüstrideki en önemli maliyet faktörlerinden biri, planlanmayan kesinti(arıza) sürelerinin etkisidir. Üretimde, küçük bir bileşendeki bir arıza, tüm sistemin kapatılmasına, maliyetlere neden olmasına ve verimlilik seviyelerini ciddi şekilde etkilemesine yol açabilir. Aslında, planlanmamış makine duruş sürelerinin maliyetinin yalnızca İngiliz imalatında her yıl 180 milyar £ 'dan fazla olduğu tahmin edilmektedir. IoT kullanarak şirketler, parçaların ve makinelerin sağlığını izleyerek, bozulma ve kırılmaların ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmek için sensör verilerini gelişmiş analitikle birleştirebilir. Sistemlerin sağlığını bu şekilde izlemek, belki de IoT için en olgun ve gelişmiş kullanım durumudur. Verimlilik seviyelerini ve verimliliği artırarak arızaları daha az olası hale getirir.


Makinelerden geniş miktarda veri toplanması, endüstriyel operasyonların küresel ölçekte analiz edilmesini de mümkün kılar. IIoT tabanlı analizler - çoğu zaman bir bulut platformu üzerinden- verimlilik ve ürün kalitesi gibi faktörlere ilişkin gelişmiş görüşler sağlar. Yapay zekâ destekli veri analizi programları, zaman içinde operasyonların değerli bir resmini oluşturarak iyileştirme alanlarını izole edebilir veya beklenmedik büyüme fırsatlarını tanımlayabilir.


Fabrika Katından Uzakta


Üretim üzerindeki etkisinin yanı sıra IoT'nin ağır sanayi dünyasında etkileyici uygulaması vardır. Örneğin petrol ve gaz endüstrisi, özellikle izleme, sağlık ve güvenlik ve çevresel amaçlar için değerli olan daha fazla bağlantıya sahip IoT için birincil kullanım durumudur. Petrol sahaları ve platformlar gibi uzak yerlerde, IoT ağları pahalı uydu iletişimlerine ve hantal kablolu sistemlere kıyasla ucuz bir alternatiftir. Arıza ve kırılmaların sadece paraya mal olduğu değil, aynı zamanda çalışanların güvenliğini de tehdit edebileceği tehlikeli endüstriyel ortamlarda gelişmiş izleme özellikleri son derece önemlidir. Dahası, endüstri aktörlerinin operasyonlarını çevresel faktörlerden korumaları da çok önemlidir. Kimyasal sızıntılar, petrol sızıntıları ve kirlenme gibi kazaların çevredeki alanlar üzerinde büyük etkisi vardır. IIoT, şirketlere sistemlerinin sağlığı hakkında daha fazla bilgi verir, işlerin ciddi şekilde yanlış gitme olasılığını en aza indirir ve bu gerçekleştiğinde daha hızlı hareket etmelerini sağlar.


Tüketici Koruma


IoT'nin bir diğer önemli (ancak sıklıkla unutulan) uygulaması endüstriyel ürünler sektöründedir. Buzdolabı veya çamaşır makinesi gibi IoT bağlantılı bir tüketici ürününün bakım gerektirmesi konusunda sizi uyarabileceği gibi, endüstriyel ekipmanda da bu uyarıyı gerçekleştirebilir. Bu da, gelişmiş kullanıcı deneyimi sağlar. Ürünlerin beklenmedik şekilde arızalanması daha az olasılıklıdır ve eğer bakım gerekirse teknisyen hangi parçalara ihtiyaç olduğunu önceden bilecektir. Bu otomatik bakım aynı zamanda IIoT'nin endüstriyel ürün tedarikçilerine nasıl değer katma fırsatı verdiğinin bir örneğidir. Uzaktan izleme, bakım ve sigorta gibi ek hizmetler bir ürünle birlikte paketlenerek kolay bir ek gelir kaynağı sağlar. Bunun hepsi IoT'nin bağlantısı sayesindedir.

IoT'nin endüstrideki uygulamaları, endüstrilerin kendileri kadar çeşitlidir. Düşük üretkenlik seviyeleri ve daha verimli olma ihtiyacı ile uğraşan birçok sektörde IoT, sorunlarına ideal bir çözüm olabilir.


Önümüzdeki birkaç yıl içinde IIoT’daki yaygın yatırım ve kullanım durumlarıyla, birçok endüstrinin işleyişinde gerçek değişiklikler görebiliriz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

AIoT Nedir ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

IoT (Internet of Things), fiziksel objelerin software ve sensörlerle birleşmesiyle oluşan bir teknolojidir. Bu objeler sadece endüstriyel ürünler olmak zorunda değil her gün etrafımızda gördüğümüz ve

İşletmeler Neden IoT Teknolojileri Kullanmalı?

IoT karşımıza ev ortamındaki etkisiyle çok sık bir şekilde çıkmaktadır. Akıllı ev yenilikleri ile, IoT ürünleri kullanma ve satın alma yönelimlerimiz tamamen değişti diyebiliriz. Peki IoT teknolojisi,

bottom of page