top of page
Yazarın fotoğrafıAkademi 4.0 Ekibi

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT)

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT), üretim ve endüstriyel süreçleri geliştirmek için akıllı sensörlerin ve aktüatörlerin kullanılmasıdır. Endüstriyel internet veya Endüstri 4.0 olarak da bilinen IIoT, akıllı makinelerin ve gerçek zamanlı analizlerin gücünü, makinelerin yıllardır endüstriyel ortamlarda ürettiği verilerden yararlanmak için kullanır. IIoT'nin arkasındaki temel felsefe, akıllı makinelerin verileri gerçek zamanlı olarak yakalama ve analiz etmede insanlardan daha iyi olmasının dışında, iş kararlarını daha hızlı ve daha doğru bir şekilde alabilmektir.


Birbirine bağlı sensörler ve aktüatörler, şirketlerin iş zekası (BI) çabalarını desteklemenin yanı sıra verimsizlikleri ve sorunların çözümünü daha çabuk bulması, zaman ve paradan tasarruf etmesini sağlar. Özellikle üretimde IIoT ile kalite kontrol, sürdürülebilir yeşil uygulamalar, tedarik zinciri izlenebilirliği ve genel tedarik zinciri verimliliği için büyük bir potansiyele sahiptir. Endüstriyel bir ortamda IIoT, kestirimci bakım (PDM), gelişmiş saha servisi, enerji yönetimi ve varlık takibi gibi süreçler için anahtardır.


IIoT nasıl çalışır?


IIoT, verileri izleyen, toplayan, paylaşan ve analiz eden form sistemlerine bağlı akıllı cihazlardan oluşan bir ağdır. Endüstriyel IoT ekosistemi aşağıdakilerden oluşur:

Kendileri hakkında bilgi algılayabilen, iletebilen ve depolayabilen akıllı varlıklar;

  • Genel ve / veya özel veri iletişim altyapısı,

  • ham verilerden iş bilgisi üreten analizler ve uygulamalar

  • ve insanlar.


Edge cihazları ve akıllı varlıklar, örneğin belirli bir makine parçasının nasıl çalıştığına dair bilgileri eyleme dönüştürerek veri iletişim altyapısına doğrudan bilgi iletir. Bu bilgiler daha sonra kestirimci bakım veya iş süreçlerini optimize etmek için kullanılabilir.


IIoT'nin Faydaları


IIoT'nin işletmelere sağladığı en büyük avantajlardan biri, kestirimci bakımdır. Bu da makinelerdeki kusurları tahmin etmek için IIoT sistemlerden gelen gerçek zamanlı verileri kullanmak demektir. Örneğin; bir hata oluşmadan önce ya da makine çökmeden önce gelen veriler analiz edilerek önceden harekete geçme imkanı sağlar.


Bir diğer ortak fayda da iyileştirilmiş saha servis hizmetidir. IIoT teknolojileri, saha servis teknisyenlerinin müşteri ekipmanlarında ki önemli sorunları büyük sorun haline gelmeden tanımlamalarına yardımcı olur, sorunların müşteriler fark etmeden önce çözülmelerini sağlar.

Varlık takibi başka bir IIoT yeteneğidir. Tedarikçiler, üreticiler ve müşteriler, tedarik zinciri boyunca ürünlerin konumunu, ve durumunu izlemek için varlık yönetim sistemlerini kullanabilirler. Ürünler hasar görürse veya hasar görme riski varsa, sistem paydaşlara anında uyarılar göndererek durumu düzeltmek için önlem alma şansı verir.

IIoT ayrıca müşteri memnuniyetini arttırır. Ürünler nesnelerin interneti ile bağlantı kurduğunda, üretici müşterilerin ürünlerini nasıl kullandığına dair verileri analiz edebilir, böylece üreticilerin ve ürün tasarımcılarının gelecekteki IoT cihazlarını uyarlamasına ve müşteri merkezli ürünlerin oluşumuna yol haritası çıkmış olur.


IIoT ayrıca tesis yönetimini de geliştirir. Üretim ekipmanı, aşınma, yıpranma ve ayrıca fabrika içindeki belirli koşullara duyarlı olduğundan, sensörle titreşimleri, sıcaklığı ve optimum koşullar dışında daha az çalışmaya neden olabilecek diğer faktörleri izleyebilir.


IIoT ve IoT Arasındaki Fark


Nesnelerin interneti (IoT) ve endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT), bulut platformları, sensörler, bağlanabilirlik, makineden makineye iletişim ve veri analizi de dahil olmak üzere birçok teknolojiye sahip olsa da, farklı amaçlar için kullanılırlar.


IoT uygulamaları cihazları, tarım, sağlık, işletme, tüketici ve kamu hizmetlerinin yanı sıra hükumet ve şehirler de dahil olmak üzere birçok sektörde birbirine bağlar. IoT cihazları, bir şey yanlış giderse genellikle acil durumlar oluşturmayan akıllı cihazlar tıpkı fitness bantları gibi uygulamaları da içerir.


IIoT uygulamaları ise petrol, gaz, kamu hizmetleri ve imalat gibi sektörlerdeki makine ve cihazları birbirine bağlamaktadır. Sistem hataları, IIoT uygulamalarda, dağıtımlardaki sistem hataları, durma süresi, yüksek riskli durumlara ve hatta hayati durumlara neden olabilir. IIoT uygulamalarının IoT uygulamalarından farkı IoT’nin kullanıcı merkezli doğasına karşı verimliliği artırmak, sağlık veya güvenliği iyileştirmekle ilgilidir.


IIoT uygulamaları ve örnekler


Bir enerji ve otomasyon şirketi olan ABB akıllı robotların gerçek dünyadaki IIoT uygulamasını, parçaların kırılmadan önce onarımları yapmak ve robotlarının bakım ihtiyaçlarını izlemek için birbirine bağlı sensörler kullanıyor.


Aynı şekilde, ticari jetliner üreticisi Airbus, operasyonları kolaylaştırmak ve üretimi artırmak için dijital bir üretim girişimi olan "geleceğin fabrikası" adını verdiği yeni bir fabrika sistemine geçiş yaptı. Airbus, sensörleri atölyedeki makinelere ve araçlara entegre etti ve giyilebilir teknoloji ile örneğin endüstriyel akıllı gözlükler kullanarak hataları azaltmayı ve iş yeri güvenliğini artırmayı amaçlayan teknolojiler ile donattı.


Başka bir robot üreticisi Fanuc, robotlarındaki bileşenlerin olası arızalarını tahmin etmek için robotik sensörleri ve bulut tabanlı veri analizini kullanıyor. Bu teknoloji, tesis yöneticisinin bakımı uygun zamanlarda planlamasını, maliyetleri düşürmesini ve olası arıza sürelerini önlemesini sağlamakta.


Avusturyalı bir otomotiv üreticisi olan Magna Steyr, araçlar ve araç parçaları dahil ürünleri takip etmek ve gerektiğinde otomatik olarak daha fazla stok sipariş etmek için IIoT'den yararlanıyor. Şirket ayrıca depolarındaki ürünleri izlemek için Bluetooth ile geliştirilmiş "akıllı ambalajı" adı verdikleri bir sistemi kullanıyor.


IIoT Uygulamaları Sağlayıcıları


IIoT platformlarına sahip bir dizi sağlayıcı vardır bunlardan bazılarını sizler için sıraladık;

Bir enerji ve otomasyon şirketi ABB Ability,

Bir ağ şirketi olan Cisco'dan IoT Sistemi,

Endüstriyel otomasyon ekipmanı tedarikçisi Fanuc tarafından Field,

Bir enerji yönetim şirketi olan GE’den Predix,

Yazılım-sanayi şirketi Honeywell'in Connected Performance Services,

Connyun by Kuka, endüstriyel robot üreticisi (bir BT danışmanlık firması olan Infosys ile ortaklaşa yaratılmış);

Schneider Electric tarafından Wonderware bir enerji yönetim şirketi olan, ve

MindSphere, bir endüstriyel üretim şirketi olan Siemens'ten.


IIoT'nin geleceği


Bain & Company, endüstriyel IoT uygulamalarının 2020 yılına kadar tüketici IoT segmentinin (150 milyar $) iki katı olarak 300 milyar dolardan fazla olacağını tahmin etmektedir.

Benzer şekilde, IDC Research, 2018 yılında IIoT'ye yatırım yapan ilk üç endüstrinin üretim yönetimi (189 milyar $) olduğunu ve varlık yönetimine odaklandığını bildirdi; yük izleme ve filo yönetimine odaklanan taşımacılık (85 milyar dolar); ve akıllı şebekelere odaklanan kamu hizmetleri (73 milyar dolar), tüketici IoT harcamaları ise 62 milyar dolara ulaşacak.

Daha iyimser olarak Accenture, IIoT'nin aynı dönemde ekonomiye 14.2 trilyon dolar eklemesini ve 2020 yılına kadar% 7.3 bileşik yıllık büyüme hızında (CAGR) büyümesini bekliyor.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Endüstriyel IoT Neden Önemli?

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti izleme, verimlilik ve üretkenliği geliştirmektedir. Nesnelerin Endüstriyel İnterneti. Söylemesi biraz...

bottom of page