top of page

Gelecek Yapay Zekâya Ne Kadar Bağlı?

Veri bilimi mesleğine yakından bakıldığında, önemli olan veya önemli olacak hemen hemen her şeyin bir şekilde yapay zekâya bağlı olduğunu görüyoruz. Yapay zekâ kullanarak dünyayı değiştiren 12 çözümü inceleyeceğiz.


Her şeyden önce, orta vadede oyun değiştirici olmaya yönelik ( -diyelim ki gelecek 5 yıl ve 15 yıl-) tüm teknoloji trendlerinin bir listesini yapmak zorundayız. Sonrasında her birini yapay zekâ içeriği için inceleyebilir ve yapay zekânın ne kadar önemli olduğu hakkında daha iyi bir fikir edinebiliriz. Fakat en önemli teknoloji trendlerini nasıl bulacağımız konusunda, maalesef ki tek bir liste söz konusu değil.


Burada söz konusu olan girişimlerdir. En azından bir grup olarak girişimlerin ödevlerini yaptıklarını ve makul derecede akıllı kararlar aldıklarını varsayalım. Sonrası da girişim sermayelerinin yatırımlarının orantısız bir miktarını koyduklarında hızlı büyüme alanlarını araştırırız.


Neyse ki bu araştırmayı işi bizim için CBInsights zaten yaptı. CBInsights'daki araştırmacılar tam olarak bu analizi gerçekleştirdiler ve bulgularını “Game Changers 2020” adlı yeni bir raporda yayınladılar. Rapor, yapay zekâ odaklı noktaları dünyayı değiştirebilecek trendler ve şirketler üzerineydi. Bu aşamada bize hedef alanlarının her birindeki lider şirketler hakkında da bilgi verdiler, böylece yapay zekânın kritik bir bileşen olup olmadığını kolayca anlayabilmemiz sağlandı.


İşte burada, ortalamada daha az heyecan verici alanlardan 2.6 kat daha fazla yatırım alan, potansiyel dünya değiştiricileri olarak tanımlanmış düzinelerce teknoloji trendinin kısa bir özetini sunacağız.


Yapay Zekâyı Kullananlar;


1-Işık Yongalarının Hızı: Eşi görülmemiş işlem gücüne sahip fotonik tabanlı donanım. Yapay zekâ, bu kategoride müşteri kadar önemli bir etkinleştirici değildir. İşlem için elektronlar yerine fotonların kullanılması daha yüksek bant genişliğine, 1000X hızında artışa izin verir ve MPP paralel işlemi korur. Fotonik çipler, tüm bilgisayar işlem dizisinde faydalıdır, ancak yapay zekâ iş yükünde artan hıza en büyük faydayı sağlayacak ve maliyeti düşürecektir.


2-Kuantum Şifreleme: Hassas verilerin kuantum şifre çözme tehdidine karşı korunması. Siberlerin yaratılması ve kırılması, yapay zekânın en önemli ayrılmaz parçasıdır. IBM, bulut erişimli kuantum bilgisayarında çalışan 100'den fazla istemciye sahiptir yani uygulamalar istenildiği zaman yapılabilir. Bu bir koşul veya varsayım değil. Yapay zekâyı kuantum ortamlarda gerçekleştirmek için yeni yüksek seviyeli dillere ihtiyaç vardır, fakat özünde yapay zekâ arıza bakımdan kuantum modeli ile aynı değildir.


3-Yapay Zekâ Şeffaflığı: Algoritmaların karar verme süreçleri olarak yapay zekâda analizle güven inşa etme. Bu alandaki bazı oyuncular kara kutu modellerini analiz etmek için yeni yaklaşımlar yaratırken, diğerleri finans ve sağlık hizmetlerinde yasal gereksinimleri karşılamak için denetlenebilir platformlar oluşturmaktadır.


4-Yapay Zekâ Temelli Protein Tahmini: Hastalık tanı ve tedavisini artırmak için proteinlerin yapısını tahmin etmek. Proteinlerin nasıl parçalanacağını tahmin etme ve hatta anlama sorunu uzun zamandır dolanmaktadır ve birçok yapay zekâ girişiminin konusu olmuştur. Bu gruptaki liderler yapay zekâdaki gelişmeleri hesaplamak, sentetik biyolojiyi ilerletmek ve geliştirmek için robotik laboratuvarlar ve gelişmeleri kombine ediyor.


5-Sürdürülebilir Nakliyatçılar: Ağır yük lojistiğinin maliyetlerini ve çevresel etkilerini azaltmak. Kara, deniz ve havadaki otonom araçlar, en verimli tedarik zinciri taşıma stratejilerini oluşturmak için optimizasyon platformları olarak bu kategoridedir.


Yapay Zekâ Kullanmadan Geleceği Şekillendirenler


6-CRISPR 2.0: Gen düzenlemeye daha güvenli ve daha kesin yaklaşımlar geliştirmek.


7-Elektro-şarjlı Terapötikler: Rahatsızlıkları kimyasal ilaçlar yerine elektriksel uyarılarla tedavi etmek.


8-Mikrobiyom Ustaları: Hem kronik hem de nadir hastalıkları tedavi etmek için insan mikrobiyomunu hedefler.


9-Zihin Değiştiren İlaçlar: Akıl hastalığını tedavi etmek için sanrı yaratan bileşikler geliştiren girişimler.


10-DNA Veri Pazarları: Tüketicileri ödüllendirmek ve tıbbi araştırmaları zenginleştirmek için genetik verilerin güvenli alışverişini sağlar.


11-Karbon Tutma: CO2 emisyonlarını atmosferden uzaklaştıran ve geri dönüştüren girişimler.


12-Yeni Nesil Nükleer Enerji: Sıfır emisyonlu nükleer enerji üretimine yeni çözümler.


Yapay Zekâ Geleceği Yönetecek mi?


Ve cevap şaşırtıcı bir şekilde 42'dir (Otostopçunun Galaksi Rehberi'nden Douglas Adams gurur duyardı). Aslında kastettiğimiz, 12 dünya değiştiricisinden 5'i veya % 42'si yapay zekânın bazı bileşenlerine önemli ölçüde güveniyor. Bugünkü yapay zekânın tüm yüksek değerli uygulamalarını bırakarak geleceği şekillendirmede lider bir role sahibiz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page