Metaverse, Meta ve Universe olmak üzere iki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle oluşan bir terimdir. Temelde dijital nesneleri ve dijital insanları içeren dijital bir alandır. Sosyal medya, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), çevrimiçi oyun ve kripto para birimleri dahil olmak üzere çeşitli teknolojilerin özelliklerini birleştiren varsayımsal bir kavramdır. Metaverse, kullanıcıların sosyalleşebilecekleri, alışveriş yapabilecekleri, farklı aktiviteler gerçekleştirebilecekleri ve yeni şeyler öğrenebilecekleri sanal bir dünyadır.
"Metaverse" terimi, Yazar Neal Stephenson'a aittir. 1992 tarihli bilim kurgu romanı “Snow Crash”te insanları farklı sanal gerçeklik ortamlarında (ör. gerçekçi 3D binalar) buluşturan ve avatarlar olarak görselleştiren oydu.
Bir bakıma Metaverse fikri, Minecraft, Fortnite ve Roblox dahil olmak üzere birçok çevrimiçi oyun platformunda mevcut. İnsanlar sanal bir dünyada bir araya gelip etkileşime girdiğinden, Microsoft Teams veya Zoom gibi uygulamalar bile bir Metaverse biçimi olarak adlandırılabilir fakat Metaverse, sanal gezilerden konserlere ve konferanslara kadar insanları bir araya getirmek için daha geniş bir dijital alan konseptidir.
Facebook ve Microsoft, terim ve konsepti yeniden markalaştırdığı için şu anda sıcak bir konu haline gelmektedir. Bu en popüler iki kuruluş, Metaverse kavramını sonuna kadar kullanmaya odaklanmaktadır.
Metaverse'de Magic Leap gözlüğünüzü veya Oculus başlığınızı takacak ve ziyaret etmek istediğiniz şehre taşınacaksınız. Sanal şehir turlarına katılabilir, turistik yerlere göz atabilir, en iyi restoranlarda nelerin pişirildiğini görebilir ve aynı anda sevdiğiniz şeyleri bir gün ziyaret ettiğinizde eyleme dönüştürülebilir bir seyahat programına ekleyebileceksiniz.
Meta veri deposu, tüm bu bağlantılı deneyimlerin bir arada var olması için dijital altyapıyı sağlamak adına büyük ölçüde sanal gerçekliğe ve artırılmış gerçekliğe dayanacaktır.