Nesnelerin Yapay Zekası (AIoT)
Nesnelerin Yapay Zekası (AIoT) Yerleşik Yapay Zeka ile Nesnelerin İnternetinin birleşimidir. Gartner’a göre 2022'ye kadar, kurumsal IoT projelerinin yüzde 80'inden fazlasının bir Yapay Zeka bileşenine sahip olacağı ön görülüyor. Günümüzde IoT'nin genişlemesi ve işlevlerinin artması için, gelişmiş bir yapay zekaya sahip olması gerekecektir.
Farklı teknolojilerin birbiri ile olan ilişkileri her ne kadar bir trend olsa da daha iyi sonuçlar elde etmek için geliştirilen bir stratejidir. Yapay Zeka ve IoT birleşimi: birbirine pasif sensörlerle bağlı nesneler, verileri anlayıp analiz eden makinelere dönüşür. IoT Yapay Zekanın gelişmiş veri analizi özelliklerinden yararlanırken, Yapay zeka uygulamaları geniş ağlardan gerçek zamanlı bilgi alır. Yapay Zeka olmadan, IoT’de dolaşan veriler tam anlamıyla potansiyeline ulaşamaz. Yapay zeka IoT verilerini zengin veri haline getirir.
AIoT yani Nesnelerin Yapay Zekası kullanımına örnek vermek gerekirse akıllı hoparlörler, kullanıcı gereksinimlerini ve ortamlarındaki değişiklikleri aktif olarak dinler ve buna uyum sağlar. Giyilebilir cihazlarda akıllı ev aletlerinin aynısını yapar.
IIoT yani Endüstriyel Nesnelerin İnterneti ile birlikte düşünüldüğünde, birbirine bağlı ağlarda yapay zekanın önemi daha da belirginleşmektedir. IIoT, makineden makineye ve insandan makineye iletişimlerini geliştirerek, ağların daha verimli çalışmasını sağlamak için sensör verilerini kullanan endüstriyel sistemlerdir. Yapay zeka kullanan sistemlerde tedarik zincirleri daha sağlıklı çalışacak ve hata payı en aza indirgenecektir.
IoT nesneleri tarafından toplanan veriler yapay zeka uygulamaları ile daha verimli çalışacaktır. AIoT ile nesnelerin işlevsellik görevleri artarak hem ağlardaki verim hem de tekil verimleri potansiyellerin üzerine çıkacaktır.