top of page

Yalın Yeni Girişim

Bir fikriniz var bunu nasıl ve nerede oluşturacağınızı bilmiyorsanız; fikrinizi başkalarına aktarmak için birçok model var. Bu modeller arasından girişiminizi en basit şekilde oluşturabileceğiniz Yalın Yeni Girişim metodunu sizin için inceleyeceğiz.


Yalın Yeni Girişim Nedir?


Eric Ries, “Girişimcilerin başarılı bir yeni girişim kurma ihtimallerini artırmaya yardımcı olan bir uygulama setidir.” cümlesiyle Yalın Yeni Girişim tanımını yapıyor. Bunu daha anlaşılır hâle getirmek için yeni girişimin ne olduğunu tanımlamak önemlidir.

Yeni girişim; olağanüstü belirsizlik şartları dahilinde, yeni ürün ve hizmetler geliştirme sürecidir.


Yalın Yeni Girişim, girişimleri oluşturmak ve yönetmek için bilimsel bir yaklaşım geliştirir ve istenen çıktıya daha hızlı ulaşmanızı sağlar. Ayrıca, girişimci olmak isteyenler için; girişimlerini nasıl yönlendirmesi gerektiğini, ne zaman duracağını ve ne zaman sabırla mücadeleye devam etmesi gerektiğini, nihayetinde de bir girişimin maksimum ivmeyle nasıl büyütüleceğini öğretir.


Girişimci olmak isteyenler, genellikle insanların çok tercih edeceği bir ürün geliştirdikleri fikriyle başlar. Daha sonra, ürünü potansiyel müşteriye çok temel bir biçimde bile göstermeden mükemmelleştirmek için aylar, bazen yıllar harcarlar. Müşterilerden geniş kitlelere ulaştırmada başarısız olduklarında, bunun nedeni genellikle potansiyel müşterilerle asla konuşmamaları ve ürünün ilginç olup olmadığını belirlememeleridir. Tüketiciler ilgisiz kaldıkları için fikri umursamadıklarına dair geri bildirim verdiklerinde, girişim başarısız olur.


Nereden Başlamalısınız?


Girişimci olmak isteyenler için, başlangıç aşamasında iş planı belirlemek ve iş modellerini ona göre organize etmek en doğru yöntemlerden biridir. Hangi model sizin girişim fikrinize daha çok uyuyor, girişimci olmak için nasıl bir plan belirlemelisiniz ve girişiminizi geliştirirken uygulamanız gereken doğru strateji nedir?


Girişiminiz büyürken doğru iş modelini belirlemek yüksek önem taşımaktadır. Business Model Canvas’ın yeni bir yorumlanması olan Lean Canvas’a bir göz atmadan önce, bu süreçleri gerçekleştirirken bir mentor desteğinin ne kadar önemli olduğundan da bahsedelim. Takıldığınız noktalarda ve girişiminizin tıkandığı aşamalarda, sektörde tecrübe kazanmış ve kendi girişimini başarıyla tamamlamış mentorlardan destek almak sizi bir adım öne taşıyacaktır.





1. Problem


Girişim fikriniz hangi probleme çözüm getiriyor? Hangi müşteri segmentine hitap ediyorsunuz? Başarılı girişimlerin çoğu, tespit ettikleri problemi çözmeye dayalı olarak ortaya çıkmıştır. Girişim fikriniz hangi problemi çözecek ve hangi müşteri segmentine hitap edecek, ilk olarak bu soruların cevabını bularak işe başlayabilirsiniz.


2. Çözüm


Girişimci olmak isteyenler çoğunlukla bir probleme çözüm bulmak için çabalıyor. Çözüm süreci, girişim fikriniz ortaya çıktıktan sonra en olgunlaşmış halini alacaktır. Eric Ries’ın, Yap - Ölç - Öğren döngüsünü (müşterileriniziden aldığınız geri bildirim döngüsünü hızlı şekilde işletme yöntemi) bu aşamada kullanabilirsiniz.


3. Eşsiz Değer Önerisi


Tablonun tam ortasında eşsiz değer önerisi yer alıyor. Girişiminiz ne vaat ediyor? Diğer girişim fikirlerinden hangi konularda ayrılıyorsunuz? Tüketiciler, geliştirdiğiniz ürünü neden satın almalı? Bu sorular için vereceğiniz cevaplar, gerçekçi bir strateji belirlemenizi sağlıyor.


4. Rekabet Avantajı


Girişiminizin eşsiz özellikleri nelerdir? Bu özellik tek bir tane bile olabilir. Önemli nokta, rakipleriniz arasında size fark katacak ve sıradan olmamanızı sağlayan bir özellik olmasıdır. Bu soruya yanıt vermek bazen oldukça zor olabilir, bu yüzden sizi diğer girişimcilerden ayıracak somut bir söyleme ulaşana kadar çalışmanız gerekir.


5. Müşteri Segmenti


Müşteri segmenti, geliştirdiğiniz ürün ya da hizmetle doğrudan alakalıdır. Çünkü girişiminizin gelişmesi ve talep görmesi, doğru segmentasyonla mümkündür. Çözüm kısmında da bahsettiğimiz gibi, girişim fikrinizi müşteri segmentine göre belirleyebilirsiniz.


6. Anahtar Ölçütler


Girişiminiz hangi sektöre hitap ederse etsin, performansını belirli ölçütlerle değerlendirmelisiniz. Böylece, yürüttüğünüz çalışmaların amacına ulaşıp ulaşmadığını belirleyebilirsiniz. Hedefiniz olmadan, girişiminiz için gerçekçi bir strateji belirlemeniz mümkün olmayacaktır. Bu aşamada, Dave McClure’ın Pirate Metrics’inden yardım alabilirsiniz.


7. Kanallar


Kanallar, girişimci olmak isteyenlerin hedef kitlesine giden yoldur. Hangi kanallar ile potansiyel müşterilerimize ulaşabiliriz? sorusu ile ilerlemelisiniz. Kanalları belirlerken mevcut hedefleriniz ve müşterilerinize ulaşma konusunda titiz davranmalısınız. E-posta, sosyal medya, reklamlar, bloglar, makaleler, radyo ve TV gibi kanallardan hangileri sizi müşterilerinize ulaştıracak? İyi bir araştırmadan sonra bunu belirlemelisiniz.


8. Maliyet


Girişiminiz için harcamayı planladığınız maliyeti önceden belirlemelisiniz. Mutlaka öngörmediğiniz harcamalar da olacaktır, ancak genel çerçeveyi çizerken ve bunun için de bir kaynak planlamalısınız. Çünkü, doğru kaynak planlaması yapmayan ve bu konuda zorlanan girişimciler, ne kadar özgün bir fikre sahip olsa da girişimini tamamlayamayabiliyor.


9. Gelir Akışları


Girişiminiz ile ilgili fiyatlandırmayı nasıl yapacaksınız? Girişim fikrinizin, ilk aşamada daha çok kişiye ulaşması için ücretsiz sunmanız da bir seçenektir fakat, bu durum Yap - Ölç - Öğren döngüsünün tamamlanmasını engelleyebilir. Bu yüzden doğru pazar araştırmasıyla, uygun bir fiyatlama sunmak mantıklı olacaktır.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page