top of page
Yazarın fotoğrafıAkademi 4.0 Ekibi

Yazılım Dünyasında Girişimcilik

Girişimciliğin ne olduğunu artık neredeyse herkes biliyor. En genel ifadeyle anlatmak gerekirse; kâr etmek amacıyla, tüm riskleri alan ve iş kuran kişinin yaptığı atılımdır.

Yazılım girişimciliği ise, bir fikri gerçek bir yazılım ürününe veya hizmetine dönüştürme sürecidir.


Yazılım girişimciliğinin bir işle sonuçlanması gerekmez. Ürünü kişisel olarak dağıtmasanız bile, başkalarının dağıtmasına izin verdiğinizde; amaç yine de ürünü gerçek kullanıcılara sunmaktır.


Bir yazılım girişimcisi olmakla, bir yazılım geliştiricisi olmak arasındaki temel fark; kendi fikirleriniz üzerinde mi yoksa başka birinin fikirleri üzerinde mi çalıştığınızdır.


Ayrıca, bir girişimci olarak son problem çözücü sizsinizdir. Projenizin sorunları ne olursa olsun, kimse onları çözemezse size geri döner. Bir çalışan olarak, çözemeyeceğiniz bir sorununuz varsa, genellikle sorunu hiyerarşiye gönderebilir ve başka birinin bununla ilgilenmesini sağlayabilirsiniz.


Neden Yazılım?

Yazılım bir fikirle başlayabilir ve sadece bir sabit diskteki bitleri çevirerek çok değerli bir ürün yaratabilirsiniz ("programlamada" olduğu gibi). Yazılım geliştirme çalışmalarınız için büyük ofislere ihtiyaç duymazsınız, kendi evinizden dahî yapabilirsiniz. Doğası gereği dijital platformda yer aldığından, bir kez geliştirilen yazılım çok düşük bir maliyetle hemen hemen herkesin kullanımına sunulabilir.


Yazılım Girişimcilik Sürecinde Hangi Adımları Takip Etmelisiniz?


Yazılım girişimciliğinde genelde aşağıdaki adımları takip etmek faydalı olacaktır:


1- Yazılım fikrinin ortaya çıkması

2- Geliştirilmesi

3- Test edilmesi

4- Dağıtılması

5- Serbest bırakılması

6- Yazılımın pazarlanması

7- Yazılımdan para kazanmaya başlanması


Genellikle, ilk adımlardan son adımlara doğru bir ilerleme olsa da, nadiren sıralamaya uygun hareket edeceksiniz. Çoğu zaman, adımlar arasında gidip gelirsiniz ve bunlar üzerinden birden fazla yineleme yapabilirsiniz.

Ek olarak, bu adımları bazen paralel olarak da yürütebilirsiniz. Örneğin, ürününüzün ilk versiyonu çıktıktan sonra; ürünün pazarlaması ile 2. versiyonun geliştirilmesi paralel olarak yürütülebilir.


Şimdi bu adımları detaylı olarak inceleyelim:


1- Yazılım Fikrinin Üretilmesi


Yazılım ürünleri ve hizmetleri için fikirler, genelde bazı talep veya ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilir. İşte bu noktada doğru değerlendirmeler ile çalışmak istediğiniz alana odaklanmalısınız.


2- Yazılımın Geliştirilmesi


Ürünü geliştirmek, bu süreçte yazılım geliştiricilerin oldukça rahat hissettiği bir adımdır. Minimum ölçekte uygulanabilir bir ürün geliştirir, yayınlar ve kullanıcı yorumlarını görebilirsiniz.


3- Yazılımın Test Edilmesi


Potansiyel kullanıcılara sunmadan önce, ürünün makul ölçüde iyi çalışması gerekir. Ancak, ürünün doğasına bağlı olarak, ilk andan itibaren mükemmel bir şekilde test edilmesi gerekmez.


Kullanıcıların, yazılımınızı gerçekten istediğini öğrendikten sonra, sürecinize daha fazla test eklemelisiniz. Çünkü kullanıcılar yazılıma güvenmeye başladıktan sonra, onun kusursuz çalışmasını bekleyeceklerdir.


4- Yazılımın Dağıtılması


Yazılımın bazı sunucularda (örneğin bir web uygulaması gib) çalışması gerekiyorsa, yazılım geliştirilip test edildikten sonra dağıtılması gerekir. Daha büyük bir şirkette bunu yapan başka biri olabilir, ancak küçük bir başlangıçta bir geliştirici olarak büyük olasılıkla dağıtıma dahil olacaksınız.


5- Yazılımın Yayınlanması


Yazılım dağıtıldıktan sonra kullanıcılara sunulmaya hazırdır. Bir masaüstü veya mobil uygulama olması durumunda, yazılımın kullanıcılara indirilebilmesi için erişilebilir hale getirilmesi gerekir.


Yazılımınızı herkese yayınlamadan önce yalnızca bir kullanıcı alt kümesine, tepkilerini test etmek için yayınlamaya karar verebilirsiniz.


6- Ürün veya Hizmetin Pazarlanması


Yazılımınızı küçük bir gruba sunduktan sonra, daha fazla sayıda kullanıcıya ulaşmaya hazırsınız. Bu, gerçek pazarlama çalışmasının başladığı zamandır.


7- Ürün veya Hizmetten Para Kazanmak


Bir üründen para kazanmak, kendinize uygun bir iş modeli bulmanız anlamına gelir. Uygulamalardan para kazanmanın birkaç standart yolu vardır.


Bunun bir yolu, ürünün içinde reklam göstermektir. (Linkedin, Instagram ve Facebook örneğindeki gibi). İkinci bir gelir modeli, ürününüz için ücret almaktır. Bu, fikrinizin başka bir testi. İnsanlar ürününüz için para ödemeye gerçekten istekli mi? Diğer bir gelir modeli ise uygulamadan çıkarılan bilgilerin -etik standartlar çerçevesinde- satılmasıdır. Örneğin, kaç kullanıcı bunu ya da şunu yapıyor, X ürüne ya da bu özelliklere sahip gibi.


Neden Girişimci Olmalısınız?


Girişimci olmanın en iyi nedeni, sadece gerçekleştirmeniz gereken bir fikre sahip olmanızdır. Yani peşinden koşmanız gereken büyük bir amaca ihtiyacınız vardır. Çünkü yol boyunca başarısızlıklar ve aksaklıklar yaşasanız bile, devam edersiniz.

Hiç para kazanmasanız veya büyük bir şirket için bir yazılım geliştiricisi olarak kazanacağınızdan çok daha az olsa bile, önemli olan bu değildir. Önemli olan fikirleriniz ve amaçlarınızdır.


Bir girişimci olarak çoğu zaman bir çalışanla aynı istikrara sahip olamayacaksınız. Özellikle erken bir başlangıç aşamasında değil. İşler yolunda gittiğinde ve şirketiniz büyüdüğünde daha normal bir çalışma hayatına ve daha istikrarlı bir gelire sahip olabilirsiniz.


Ancak o zaman bile, çözülmemiş tüm sorunların sonunda size geri döneceğini unutmayın. İstikrar ve güvenlik istiyorsanız, tam zamanlı bir girişimci olmayın. En azından başlangıçta pek çok insan parasını çeşitli kaynaklardan kazanır. Tam zamanlı veya yarı zamanlı bir iş ile girişimcilik maceranızı destekleyebilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page